Philosophy Friday 60x45 Leven in het Nu

Philosophy Friday!

Er zijn veel ‘oppervlakkige’ blogs over beauty, fashion, koken of lifestyle maar filosofische blogs zie ik zelf niet vaak. Weer eens wat anders! Niet iedereen vind het natuurlijk leuk, dus als jij zo iemand bent: voel je vrij om dit weg te klikken. Deze keer heb ik het over het leven in het nu. Ik hoop dat jullie er wat mee kunnen! 🙂 

Enjoy!

 

Je hebt wel eens van die momenten dat je je intens gelukkig voelt. Je denkt helemaal niet na over vroeger of over de toekomst, maar geniet volledig van één moment: het nu. Heerlijk is dat! Wat als ik je vertel dat je dat moment vrijwel altijd kunt hebben?

Het is een proces, maar ik geloof dat je het kunt bereiken: helemaal leven in het nu. Ik heb een paar stappen op een rijtje gezet van hoe ik denk dat je geheel gelukkig kunt leven in het nu, zonder dat het je verleden of toekomst schaadt.

 

Stap 1. Besef wie je bent

Het klinkt makkelijk, maar ligt nog best ingewikkeld: het besef van wie je bent. En dan bedoel ik niet hoe anderen jou zien of hoe jij jezelf ziet, maar echt wie jij bent. Jij bent jij en niemand anders. Zelfs je gedachten BEN jij niet, je denkt ze alleen. Hetzelfde geldt voor emoties: je bent de emoties niet, je ervaart ze alleen. Door dit echt te beseffen haal je al heel wat negativiteit uit je leven. Je kunt je namelijk wel zorgen maken over later of over iets dat is geweest, maar je laat je er niet meer door meeslepen. Je beseft dat JIJ die zorgen niet bent. Je identificeert jezelf niet met de zorgen. Jij bent namelijk jezelf en niets anders. Jij bent gelukkig.

 

Stap 2. Acceptatie

De tweede stap is acceptatie. Accepteren wat er om je heen gebeurt en wat er met jou gebeurt. Deze stap is makkelijker als je stap 1 al hebt behaald, omdat je je dan niet meer identificeert met je gedachten. In plaats daarvan accepteer je ze en laat je je niet door je emoties meeslepen. Acceptatie, vooral van het verleden, is erg belangrijk. Als er iets is gebeurd, is het gebeurd. Je kunt er niets meer aan veranderen. Bij acceptatie van de toekomst is het anders, dat moet je niet altijd accepteren. Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ook al lijkt een kans klein, de kans wordt niet uitgesloten. Daarom denk ik dat acceptatie vooral geldt voor wat er IS gebeurd, niet voor wat er nog moet gebeuren.

 

Stap 3. Toekomst en verleden

Nu is het enige wat er nu is, dus waarom niet genieten? Het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen, maar het nu is NU. Veel mensen denken dat niet te kunnen, omdat ze ook moeten denken aan de toekomst. Anders krijgen ze later misschien problemen. Natuurlijk moet je ook denken aan later, helemaal mee eens, maar je kunt ook denkend aan later leven in het nu. Denken en leven zijn twee verschillende dingen. Je kunt denken over een probleem in de toekomst, zolang je je er maar niet door mee laat slepen. Je leeft namelijk nu en jezelf echt zorgen maken over later heeft nooit zin. Denken over later wel: door te denken over later kom je tot oplossingen. Als je je zorgen maakt over later kom je vaak niet met een oplossing. Blijf dus altijd beseffen dat je nu leeft, ook als je denkt aan later.

Hetzelfde geldt met denken aan vroeger. Soms heb je mooie of belangrijke herinneringen waar je aan moet denken. Dat is goed, zolang je er niet in gaat leven. Zelfs als het een prachtig moment is, is het beter om bij het nu te blijven. Ooit kom je namelijk uit dat moment van vroeger en wordt je met het nu geconfronteerd. Dan ga je stiekem het moment van nu vergelijken met het moment van vroeger en dat brengt geen geluk.

 

Stap 4. Besef van het Nu

Je gaat nu richting het besef van het Nu. Vroeger is geweest, later moet nog komen en er is alleen nu. Probeer bij elk moment stil te staan. Elk moment is prachtig. Zelfs als je mindere momenten hebt is het eigenlijk gewoon een prachtig moment. Waarom? Omdat je leeft. Je leeft nu. Je leeft niet vroeger of in de toekomst, maar nu. Je hoeft nergens mee te zitten. Je kunt wel denken aan situaties, maar je concentreert je op het nu. Je concentreert je op je zijn. Jij bent het zijn, niet het denken (stap 1 komt ook weer terug). Door dit steeds vaker te beseffen ga je steeds meer in het nu leven. Onbewust ga je je minder zorgen maken. Blijf wel nadenken en rationeel handelen, over vroeger en nu en de toekomst, maar zorg dat het je niet overneemt. Je bent het niet. Daarom hoef je er ook nooit ongelukkig van te worden, alleen maar gelukkig.

 

En dat is weer genoeg filosofie voor vandaag.

Philosophy Friday Nu Facebookyoutube

Written by Lisa ter Horst

Hoi! Ik ben Lisa en met veel plezier maak ik Koffie met Peper. Niet het pittige drankje, maar de leuke spicy blogs. Ik vind het geweldig om te schrijven en ik hoop dat jullie er plezier aan beleven om te lezen. Ik ben net begonnen met deze blog en ik...
Read more


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/koffie1q/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.