3 kunnen we deze wereld aanVan burnouts tot andere mentale problemen: we komen ze (helaas) steeds meer tegen. En dat is niet direct iemands schuld. Wel denk ik dat het indirect de schuld is van meerdere zaken in onze hedendaagse samenleving.

Weet je nog, toen we vroeger ons eten zochten in bosjes gevuld met bessen en we altijd scharrelvlees aten omdat we zélf op het wild jaagden? Ik niet meer want helaas beschik ik niet over de gave om mijn vorige levens te herinneren. Hoe dan ook, scheen het wel zo te gaan. Het was zo simpel. We hadden échte zaken om ons druk over te maken: namelijk of we zelf aten of gegeten werden. Heftig? Misschien, maar zo gaat het nou eenmaal in de dierlijke natuur (ja, ook mensen zijn dieren). Maar toen… Om de een of andere reden zijn wij ons verder gaan ontwikkelen. Met onze duimen creëerden we prachtige en verschrikkelijke dingen. Vooral om het onszelf allemaal wat makkelijker te maken. Maar wat blijkt nu: hebben we het onszelf met dit alles niet alleen maar moeilijker gemaakt?

 

pexels-photo-359991Een dag in het leven van de mens in 2019: mens staat op. Niet van een heerlijk zonnetje en fluitende vogeltjes, maar van een akelig schel geluid. Een hedendaagse uitvinding genaamd ‘wekker’. Deze uitvinding helpt mens om in het donker en alleen op te staan, ver voordat de zon opkomt. Waarom? Om naar een volgende uitvinding te gaan: ‘werk’. Werk is een overlevingsprincipe. Door massaproductie, uitbuiting van dieren en ‘werk’ van anderen is er genoeg voedsel om te overleven. Maar aangezien mensen elkaar niets zomaar gunnen moet daar iets tegenover staan: tijd van de mens in de vorm van ‘werk’, zodat het daglicht een raadsel blijft voor mens. Nog voordat mens naar ‘werk’ gaat, teert het (altijd genderneutraal blijven in 2019) op een soort benzine in een bakkie, genaamd ‘koffie’. Deze helpt mens om op te staan op de onnatuurlijke tijdstippen dat de ‘wekker’ gaat. En het geeft mens hartkloppingen. Dan moet mens nog social media checken op de smartphone: een uitvinding dat jaloezie, onmacht, stress en meer bijbehorende hartkloppingen opwekt. Mens gaat vervolgens naar ‘werk’. In veel gevallen bestaat dit vooral uit gemis van thuis en nog meer hartkloppingen. Na 9 uur mag mens weer naar huis. Mens is moe, maar slapen mag het niet. Mens teert nog eens op een bak benzine en zoekt naar voedsel in het fenomeen ‘koelkast’, waarin voedsel ligt dat is betaald met ‘werk’. Mens is moe dus doet de koelkast dicht en opent de app ‘Thuisbezorgd’: een geniale uitvinding waar voedsel aan huis bezorgt wordt. Dit zorgt ervoor dat mens niet aan zijn dagelijkse hoeveelheid beweging hoeft te komen en dat mens geen juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Mens wordt hierbij voorzien van een heerlijke maaltijd waar het cholesterol gehalte mee wordt verhoogd en waar men geen energie van krijgt (anders koopt mens natuurlijk nooit meer bakkies benzine). Na de maaltijd heeft mens gek genoeg nog steeds last van hartkloppingen. Tijd voor een soort omgekeerde benzine: een natuurlijk aangepast product genaamd ‘alcohol’. Dit is een heerlijke beverage die ervoor zorgt dat het brein van de mens steeds verder vervalt en het mogelijk maakt dat mens de hedendaagse samenleving pikt en niet in opstand komt (want hey, deze maatschappij creëert alcohol dus kan deze niet slecht zijn). Na dit heerlijke drankje checkt mens voor de miljoenste keer vandaag social media en valt vervolgens huilend in slaap terwijl het de smartphone in het gezicht laat vallen.

 

En dit is een dag in het leven van een mens met een simpel leven zonder kids en huisdieren. Een top van de ijsberg onder nog veeeeele andere problemen.

 

“Nou, lekker negatief. En waar is jouw mentale probleem, Lies? Ben jij al aan de burnout? Dat kan toch niet anders na zo’n verhaal..”

 

20526011_1609841652421905_5754669308026707933_nNee hoor! 🙂 I cracked the code. Althans, voor mij. En dat komt neer op het allemaal niet te serieus nemen, bij jezelf te blijven en ervoor zorgen dat je leuke dingen doet. Dus dat betekent: ben je geïrriteerd? Schrijf het lekker van je af en verwoord het in een prachtig verhaal over de hedendaagse mens. Blijf bij jezelf door altijd je eigen normen en waardes te behouden en van daaruit te handelen en je grenzen aan te geven. Je leeft in deze maatschappij: ja. Maar je hoeft er niet door GELEEFD te worden. En tot slot: zorg er alsjeblieft voor dat je plezier hebt. Op je werk, thuis, waar je ook bent. En zorg dat je ergens voor werkt, dat je het ergens voor doet. Want dat is wat ons leven nut geeft en waar we energie uithalen. Niet uit een bak benzine of uit een Thuisbezorgd maaltijd. Maar uit onze eigen mentale gesteldheid.

 

 

Facebookyoutube

Written by Lisa ter Horst

Hoi! Ik ben Lisa en met veel plezier maak ik Koffie met Peper. Niet het pittige drankje, maar de leuke spicy blogs. Ik vind het geweldig om te schrijven en ik hoop dat jullie er plezier aan beleven om te lezen. Ik ben net begonnen met deze blog en ik...
Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.