Koffie met Pepernoten Header

Het is weer bijna Sinterklaas en je wordt doodgegooid/gestrooid met pepernoten. Geen probleem, want je kunt er heerlijke dingen mee maken! Vandaag test ik 3 combinaties met pepernoten: havermoutpap met pepernoten, pepernoten tiramisu, en wijn met pepernoten. Yay 🙂 of nay 🙁 ?

 

Pepernoten Havermoutpap Havermout

Havermoutpap met pepernoten

Normaal gezien houd ik niet zo van havermoutpap (ik eet het alleen om gezond te lijken), maar de mix met pepernoten maakt een hoop goed! Ik vind ze er perfect bij passen. Zelf heb ik de pepernoten door de pap verkruimeld tijdens het koken van de pap. Om het af te maken heb ik ook nog wat pepernoten op de havermoutpap gestrooid toen het klaar was.

Omdat ik nooit zo fan was van havermoutpap heb ik al vele combinaties geprobeerd, maar deze combi vind ik echt de duidelijke winnaar! Als het geen Sinterklaas meer is ga ik de pepernoten gewoon vervangen met speculaas. Ik heb havermoutpap nog nooit zo lekker gevonden. Sterker nog: tot nu toe heb ik havermoutpap sowieso nooit lekker gevonden. De pepernoten geven zoveel meer smaak en textuur aan de pap. De pepernoten havermoutpap krijgt van mij een YAY! 🙂

 

Ingrediënten Tiramisu Pepernoten Tiramisu

Pepernoten Tiramisu

Tiramisu is lekker. Pepernoten zijn lekker. Waarom niet combineren?

Wat heb je nodig?

  • Zak pepernoten
  • 100 ml mascarpone
  • 100 ml kwark
  • 100 ml vanillevla
  • 20 gram suiker
  • 100 ml zwarte koffie
  • 25 ml koffielikeur
  • Stukje pure chocolade
  • Cacao

Klop de mascarpone en suiker. Voeg vervolgens ook de kwark en de vla toe en meng dit tot een mooi geheel.  Giet dan de koffielikeur bij de koffie. Doop een aantal pepernoten in de koffie en haal deze er weer uit zodra ze de koffie hebben opgenomen. De ondergedompelde pepernoten zijn de eerste laag van de tiramisu die je kunt verdelen over vier glaasjes. Als je de laag met koffie pepernoten erin hebt zitten kun je een laag met het mascarponemengsel toevoegen. Daarna maak je nog een laag met de koffie pepernoten op dezelfde manier als je daarnet hebt gedaan. Vervolgens voeg je daar weer een laag met mascarponemengsel aan toe. Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Uur voorbij? Dan kun je de pepernoten tiramisu ’s uit de koelkast halen en ze versieren met cacaopoeder, stukjes pure chocolade en nog wat pepernoten. En dan is het tijd om ze te proeven!

Kijk hier voor het gehele recept.

 

En dan gaat het natuurlijk om de smaak… Mijn ervaring was *tromgeroffel* enorm goed! En niet alleen mijn ervaring, maar mijn hele familie die ik heb laten proeven ook. Het is een super combinatie van fris met kruidig en de pepernoten bovenop zorgen voor een heerlijke crunch. Alle glaasjes met de pepernoten tiramisu waren binnen een paar minuten op, en dat terwijl we eigenlijk vol zaten. Zeer aan te raden en zeker een YAY!! 🙂

 

Wijn met Pepernoten

Wijn met pepernoten

Het was eigenlijk niet bedoeld als pepernoten in de wijn, maar als wijn met pepernoten als snack. Toch kon ik het niet laten om voor jullie dan toch een van mijn pepernootjes in de wijn te dippen. Ik had meteen spijt. DO NOT TRY THIS AT HOME! Het smaakt niet lekker. Een duidelijke NAY… 🙁

Oke, maar pepernoten BIJ de wijn: erg lekker! Ik heb van een rode wijn genoten en wat mij betreft zijn pepernoten een prima borrelsnack. De smaak vult elkaar goed aan en het is ook slim om wat te kanen te hebben bij je drankje. Weer een YAY dus! 🙂

 

Koffie met Pepernoten Header

Best out of three

Ik heb de 3 pepernoten combi’s in één dag gemaakt en geproefd en ik moet zeggen dat ik bang was de pepernoten helemaal zat te eten. Maar dit gebeurde niet, sterker nog: ik ben zelfs nóg meer van pepernoten gaan houden. Dit is niet gebaseerd op de pepernoot in de wijn, dat was een grote NAY… Maar verder hadden alle combi’s echt wel een YAY!

De beste van de drie? Hmm, dat vind ik een lastige. Het waren alle drie hele lekkere combinaties op een hele andere manier. De pepernoten havermoutpap is heerlijk als ontbijt, de pepernoten tiramisu is lekker voor na het avondeten en de pepernoten voor bij de wijn zijn super om ’s avonds na te borrelen. Al vind ik havermoutpap met pepernoten lekkerder dan elke pap die ik ooit op heb, het blijft toch havermoutpap. Nu vind ik wijn erg lekker, dus dan ben ik al geneigd om voor de wijn combi te gaan. Toch ga ik voor de pepernoten tiramisu. Dit omdat ik het toch wel de meest passende combinatie vind, het was heerlijk en het zag er nog geweldig uit ook. Ik had er echt plezier in om men zulke leuke glaasjes te serveren. En het is nog zelf gemaakt ook!

 

Welke combinatie lijkt jou het lekkerst of ken je zelf nog lekkerdere combi’s?

Facebookyoutube

Written by Lisa ter Horst

Hoi! Ik ben Lisa en met veel plezier maak ik Koffie met Peper. Niet het pittige drankje, maar de leuke spicy blogs. Ik vind het geweldig om te schrijven en ik hoop dat jullie er plezier aan beleven om te lezen. Ik ben net begonnen met deze blog en ik...
Read more

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.