Social Media Stress 1

Social media is soms hartstikke handig, maar soms kan het je ook enorm irriteren. Of het nou gaat om blauwe vinkjes op Whatsapp of om likes op Facebook: social media brengt wel eens stress met zich mee. Hier 10 tips tegen social media stress om stress en irritaties te beperken! 🙂

 

1. Stop met vergelijken

Soms vergelijk je jezelf wel eens met anderen op bijvoorbeeld Facebook of op Instagram (‘Goh, hij eet kaviaar als avondeten’ ‘Wow, zij lijkt elke dag wel te feesten’ ‘Omg, zij heeft een albino hamster’). Doe dit vooral niet! Mensen zetten alleen op social media wat zij er zelf op willen zetten. Stel iemand zet heel veel partyfoto’s op Facebook, dan vindt hij of zij dat schijnbaar belangrijk. Maar andere dingen zal hij of zij er weer niet opzetten. Misschien zet iemand wel alleen positieve dingen op social media om beter over te komen. Je weet nooit wat er echt in iemands leven speelt.

2. Blijf sociaal zonder social media

Laat je privéleven niet beïnvloeden door social media. Er zijn genoeg voorbeelden van een stel mensen dat ‘gezellig’ met elkaar uit eten gaat terwijl ze elkaar de hele avond niet aankijken. In plaats daarvan maken ze een fotoreportage van hun eten en wachtten ze vervolgens op de hoeveelheid likes die ze daarvoor zullen krijgen. De gevolgen daarvan? Ten eerste wordt je eten koud en ten tweede mis je een super gezellige tijd met je vrienden. Waardeer je échte vrienden en wees gezellig als je bij ze bent!

3. Wees voorzichtig met wat je op social media plaatst

Een halfnaakt lichaam vol bier met een zatte kop wordt niet snel aangenomen. Denk daarom altijd na over waar je posts terecht kunnen komen. Niet alleen voor je carrière kan het vervelend zijn, maar soms waarderen moeders het ook niet zo als je een té leuke avond hebt gehad. Sommige foto’s kun je daarom misschien beter voor jou en jouw vrienden bewaren of nog veiliger: weggooien.

4. Pas op met tags

Aansluitend op het vorige punt: tags kunnen ook vervelend zijn om dezelfde redenen. Check daarom altijd even de foto’s waarin je getagd bent en verwijder ze als je het er niet mee eens bent. Je kunt ook vragen of de persoon in kwestie de foto wilt verwijderen, dat is natuurlijk nog beter.

5. Let op hoeveel tijd je aan social media besteed

Kijk je alleen op social media als je moet poepen of besteed je uren aan het maken van selfies? Denk eens na over hoeveel tijd je aan social media besteed en of je dit ook werkelijk waard vind. Wat is belangrijker voor jou: een mooie best friends selfie op Instagram zetten of gezellig bijkletsen? Houd in de gaten dat realiteit toch belangrijker is. Uiteindelijk waaien de sociale media toch wel weer voorbij (#Hyves)

6. Het is niet erg om even niet te reageren

Een irritatie vanuit twee kanten: de een wil niet constant op zijn telefoon moeten zitten om te reageren en de ander wil geen uren of dagen wachten voor er een reactie komt. Iedereen gaat op zijn eigen manier met social media om en dat moet gerespecteerd worden. Als je echt dringend een reactie nodig hebt: bel dan. En als tip voor degene die niet constant op zijn telefoon wilt zitten: zet je belvolume aan. Zo kun je elkaar bereiken, maar wordt je niet gek van elkaar.

7. Vergeet de blauwe vinkjes

Toch wel de grootste irritatie van velen denk ik. Ook hier zijn er weer twee kanten: de een leest het bericht en wil niet perse meteen te hoeven reageren en de ander ziet dat hij of zij het heeft gelezen en wil een reactie. Blauwe vinkjes zijn een hel. Mijn tip: vergeet ze. Al heeft iemand het gelezen, misschien is hij of zij met iets bezig of kwam er iets tussen.

8. Oordeel niet te snel

Op elke social media houden wij van oordelen. Ik moet bekennen dat ik me af en toe geweldig amuseer door gewoon de reacties te lezen bij een post, foto of filmpje. Hoe leuk dat ook is, het is ook bizar dat zoveel mensen hun oordeel zo snel klaar hebben om te delen met de wereld. Zijn ze specialisten over het onderwerp? Nee, maar sommigen geloven ze wel. Online oordelen is zo makkelijk, omdat je de reactie van de ander niet ziet maar alleen leest. Maar zo’n oordeel kan net zo hard bij iemand aankomen als in het echt. Ga eens na of jij online oordeelt, en zo ja: bedenk jezelf of je wel goed kán oordelen over dit onderwerp en waarom je het doet. Het kan een ander enorm helpen.

9. Leg je telefoon eens weg

Het kan zo heerlijk zijn om even niet aan je telefoon te denken. Ik hoor vaak van mensen dat het zo heerlijk is als hun telefoon kapot is, omdat ze dan even verlost zijn van dat ding. Daar hoeft die toch niet stuk voor te gaan? Plan eens een avondje in de week dat je gewoon je mobiele telefoon weglegt en iets leuks gaat doen met een ander.

10. Enjoy Life!

Je eigen leven is meer waard dan je leven op social media. Geniet van je leven nu! In plaats van foto’s te maken van de Big Ben of de Empire State Building: kijk er zelf naar en ervaar het zelf. Je hoeft echt niet altijd alles te delen of voor iedereen bereikbaar te zijn. Het gaat erom dat jij zelf gelukkig bent. Zoiets als social media is stress totaal niet waard.

 

Facebookyoutube

Written by Lisa ter Horst

Hoi! Ik ben Lisa en met veel plezier maak ik Koffie met Peper. Niet het pittige drankje, maar de leuke spicy blogs. Ik vind het geweldig om te schrijven en ik hoop dat jullie er plezier aan beleven om te lezen. Ik ben net begonnen met deze blog en ik...
Read more

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.